Kurdok: kik ők, történelem, vallás, lakóhely területe

Kurd zászló

Kurdisztán Nyugat-Ázsia délnyugati részén található. Kurdisztán nem állam - egy néprajzi terület, amely négy különböző országban található: Törökország keleti részén, Nyugat-Iránban, Észak-Irakban és Észak-Szíriában.

INFORMÁCIÓ! Manapság a kurdok száma 20 és 30 millió között van.

Ezen felül körülbelül 2 millió ennek a nemzetiségnek a képviselői vannak szétszórva Európa és Amerika államain. Ezekben a részekben a kurdok nagy közösségeket alapítottak. Körülbelül 200-400 ezer ember él a FÁK-ban. Leginkább Örményországban és Azerbajdzsánban.

Az emberek története

vár

Ha figyelembe vesszük a nemzetiség genetikai oldalát, akkor a kurdok közel állnak az örmények, a grúzok és az azerbajdzsánokhoz.

A kurdok iráni nyelven beszélnek. Ennek a nemzetiségnek a képviselői Kaukázusban találhatók. Ezek az emberek elsősorban két nyelvjárással beszélnek - Kurmanji és Sorani.

Ez az egyik legrégebbi nép, aki a Közel-Keleten él. A kurdok a hatalom nélküli emberek számában a legjelentősebbek. A kurd önkormányzat csak Irakban létezik, és Irak kurd regionális kormányzatának hívják.

Ennek a nemzetiségnek a képviselői mintegy 20 éve aktívan harcolnak Kurdisztán megalapításáért. Azt is meg kell jegyezni, hogy a legtöbb ország manapság megpróbálja játszani ennek az államnak a kártyáját. Például az Egyesült Államok és Izrael Törökországgal szövetségben támogatják a nemzeti kurd mozgalom elleni küzdelmet. Oroszország, Szíria és Görögország csatlakoznak a Kurdisztáni Munkáspárthoz.

Ezt az érdeklődést meglehetősen egyszerűen magyarázzák - Kurdisztánban jelentős mennyiségű természeti erőforrás van, például olaj.

Ezenkívül kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt a különböző országok hódítói érdeklődtek ezekben a területeken. Voltak próbálkozások elnyomáshoz, elnyomáshoz, akarat elleni asszimilációhoz. Az ősi időktől napjainkig ezen nemzetiségű népek háborút folytattak a betolakodók ellen.

A 16. században kibontakozó csaták, amelyeket Irán és az Oszmán Birodalom kezdeményezett. A küzdelemért harcoltak a Kurdisztán földjeinek birtoklásának lehetőségéért.

1639-ben megkötötték a Zohab megállapodást, amely szerint a Kurdisztánt felosztották az Oszmán Birodalom és Irán között. Ez ürügyként szolgált a háborúra, és megosztotta a többmillió dolláros egyesült embereket a határokkal, amelyek hamarosan végzetes szerepet játszottak a kurd nemzet számára.

Az oszmán és az iráni vezetők előmozdították a politikai és gazdasági alárendelést, majd teljes mértékben kiküszöbölték Kurdisztán gyengült fejedelmeit. Mindez az állam feudális széttöredezettségének növekedéséhez vezetett.

Videó telek
Kurdok - Egy ember története!

Vallás és nyelv

A nemzetiség képviselői több különböző vallást vallnak. A kurdok többsége az iszlám valláshoz tartozik, de köztük alawiták, síiták és keresztények. Körülbelül 2 millió állampolgárságú ember tartja magukat iszlám előtti hitnek, amelyet "yezidizmusnak" hívnak, és magukat yezidisnek hívják. A különböző vallások ellenére az emberek képviselői a zoroastrianizmust valódi hitüknek hívják.

Néhány tény a Yezidisről:

  • Ezek Mezopotámia legrégebbi emberei. Speciálisan a kurd nyelv, a kurd nyelv dialektusában kommunikálnak.
  • Bármelyik Yezidi Kurd Yezidi apjától született, és minden tiszteletre méltó nő anyává válhat.
  • A vallást nem csak Yezidi Kurds, hanem a kurd nemzetiség más képviselői is gyakorolják.
  • A Yezidit minden etnikai kurdnak lehet tekinteni, aki ezt a hitet vallja.

A szunnizmus az iszlám uralkodó ága.Kik a kurdok szunnisták? Ezt a vallást a "Sunna" alapján vallásnak tekintik - az alapok és szabályok egy meghatározott sorozatát, amely alapul szolgál Mohamed próféta életének mintáján.

A Yazidis rejtélyes emberei 2018 Yezidis nem kurdok

Lakóterület

A kurdok a legtöbb olyan nemzeti számban, akik "nemzeti kisebbség" státusszal rendelkeznek. A mennyiségükről pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Különböző források vitatott számadatokkal rendelkeznek: 13–40 millió ember.

Törökországban, Irakban, Szíriában, Iránban, Oroszországban, Türkmenisztánban, Németországban, Franciaországban, Svédországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Ausztriában és más országokban élnek.

A török ​​konfliktus lényege

Ez egy konfliktus a török ​​hatóságok és a Kurdisztán Munkáspárt katonái között, amely a török ​​állam autonómiájának megteremtése érdekében küzd. A kezdete 1989-ben nyúlik vissza, és a mai napig folytatódik.

A 20. század elején ezt az embert tartották a legnagyobb számban, amelynek nincs személyes állapota. Az 1920-ban aláírt Sevres-i békemegállapodás előírja az autonóm Kurdisztán létrehozását Törökországban. De soha nem lépett hatályba. A Lausanne-i megállapodás aláírása után azt teljes mértékben megszüntették. Az 1920–1930 közötti időszakban a kurdok lázadtak a török ​​kormány ellen, de a harc sikertelen volt.

Videó telek
Kurdok a történelemben (Aleksey Muravyov történész mondja)

Legfrissebb hírek

Oroszország és Törökország politikája hasonló a hegemonikus hatalomtól mentes kapcsolatépítés iránti vágyában. Ez a két állam együttesen hozzájárul Szíria megbékéléséhez. Washington azonban fegyvereket szállít a Szíriában található kurd erőknek, amelyeket Ankara terroristának hív. Ezenkívül a Fehér Ház nem akarja lemondani egy volt prédikátorról, Fethullah Gulen közszereplőről, aki önkéntes száműzetésben él Pennsylvaniában. A török ​​hatóságok államcsíny-kísérlettel vádolják őt. Törökország azzal fenyeget, hogy „lehetséges intézkedéseket” hoz a NATO-szövetségese ellen.

Ismeri a kurdeket?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tekintse meg a szavazás eredményét

Betöltés ... Betöltés ...
A cikk szerzője
Anton Smekhov
Megértem, hogy valaki életének minősége a „papíron” ismertetett ismereteimtől és tapasztalatoktól függ. Próbálok csak jót látni az emberekben, ezért csak a legjobbakat kínálom nekik!
Írt cikkek
260
értékelés
( 2 fokozat átlag 5 -tól 5 )
lifestyle-hu.womanexpertus.com online enciklopédia
Adj hozzá egy megjegyzést

egészség

receptek

divat