Hatékony módszerek a hörgők és a mandulák tisztítására a köpet és a nyálka ellen

Tüdő kék háttérrel

Az ember száj- és orrüregei biztosítják az élethez szükséges mindent: vizet, italt, levegőt és ételt. Lehetetlen elképzelni az emberi életet ezen folyamatok nélkül.

Ugyanakkor messze minden attól, ami a testbe jut, hasznos vagy legalább ártalmatlan. Mikroorganizmusok, por, káros anyagok, méreganyagok - mindez különféle mennyiségekben is bejut a belsejébe.

Ezt részben akadályozzák a védő biológiai mechanizmusok, de nem tudnak mindent „nyomon követni”. Néhány káros tényező eljut a szervekhez és szövetekhez, és hátrányosan befolyásolja őket.

A káros hatásokra leginkább hajlamosak a mandulák és a hörgők. Ennek oka az, hogy a mandulák bármilyen anyagnak a szájüregbe történő behatolási útján helyezkednek el, és a hörgőkön keresztül az ember egész életen át belélegzi és kilégzi az összes levegőt.

Mi tisztítja a hörgőt és a mandulákat (mandulák)

Emberi tüdő

Miközben a mikroorganizmusok és a káros anyagok bejutnak a légzőrendszerbe, a folyadékban és a nyálkában intenzíven termelni kezdnek. Termelésük bizonyos mértékig védő reakció, hozzájárulva a káros faktorok eltávolításához a testből. A nyálkahártya váladékok túlzott felhalmozódását a légzőrendszer kíséri stagnálásával, hozzájárulva a légzőrendszerben a bakteriális mikroflóra szaporodásához, a krónikus gyulladásos folyamatok, az allergiás reakciók és a hörgőgörcs kialakulásához.

Ezért meg kell tisztítani a mandulákat, a légcsövet és a hörgőt. A tisztításnak átfogónak kell lennie - a káros mikroorganizmusoktól, a mikrorészecskéktől, a köpettől, a nyálkahártyáktól és a fejlődő kóros folyamatoktól.

A következő tünetek jelzik a mandula és a hörgők tisztításának szükségességét:

 • Gyakori köhögés.
 • Zihálás a légutakban.
 • A köpények mennyiségének és tulajdonságainak változása (a normál köpet homogén, szín és szag nélkül, napi 100 ml-ig).
 • A légzőrendszer gyakori betegségei (ARVI, bronchitis, gégegyulladás stb.).
 • Plakk vagy gennyes gócok a mirigyekön (mandulák).
 • "Légúti" allergia, hörgőgörcs jelenléte.
 • Gyakori fájdalom és kellemetlen érzés a torokban, fáj, fájdalom.
 • Légzési elégtelenség vagy fulladásos rohamok köhögés közben.

Előkészítés és óvintézkedések

A mandula és a hörgők tisztítására van mód a hagyományos és a hagyományos orvoslásban egyaránt. Legtöbbjük viszonylag biztonságos, de tanácsos orvoshoz fordulni, mielőtt felhasználná őket. Különösen igaz ez a gyógyszerek vagy fizioterápiás eljárások alkalmazására, mivel ezekben az esetekben a mellékhatásokat és az ellenjavallatokat figyelembe kell venni.

Az allergiás reakciók és más nemkívánatos hatások kockázata miatt a hagyományos orvoslás recepteinek és módszereinek használatakor is óvatosan kell eljárni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy még a ártalmatlan tünetek is súlyos betegség jelei lehetnek, és erről csak orvosi vizsgálat után tudhat meg többet.

Ha ennek ellenére az eljárásokat és a manipulációkat otthon orvosi tanácsadás nélkül hajtják végre, akkor önállóan meg kell ismerkednie más emberek tanúvallomásaival, ellenjavallataival és áttekintésével. Ez lehetővé teszi, hogy felkészültebb legyen mindenféle meglepetésre, amely a kezelési folyamat során felmerülhet.

Hatékony népi gyógyszerek a köpet és a nyálka ellen

Könnyű vázlatos

Sok olyan hagyományos orvoslás létezik, amely hígítja a köpet és a nyálkahártyát, és megkönnyíti azok eltávolítását a légutakból. Ezek elsősorban különféle gyógynövények és növényi készítmények, amelyekből infúziókat, főzetkészítményeket és teákat készítenek.

 • nárdus - ennek a növénynek számos gyógyító tulajdonsága van, amelyek közül a légzőrendszer betegségei szempontjából kiemelkedően fontos a köptető, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és általános erősítő hatás. A népi orvoslásban általában az elecampane gyökereinek és rizómáinak főzetét használják. Ellenjavallatok a súlyos szív- és érrendszeri és vesebetegségek, súlyos hipotenzió, terhesség és szoptatás.
 • Anya-mostohaanyja - a levélfúzióknak és -kezeléseknek gyulladásgátló, köptető- és fertőtlenítő tulajdonságai vannak, ezért széles körben használják a népi orvoslásban a felső légúti betegségek kezelésére. Ellenjavallatok: egyéni intolerancia, terhesség, szoptatás, 2 év alatti gyermekek.
 • majoránna - a növény gyógynövénye gyulladáscsökkentő, köptető, antiszeptikus és sok egyéb hatással rendelkezik, tehát szinte mindig szerepel a melldíjak összetételében. Az oregánót nem használhatja egyedi intolerancia, terhesség, gyomorfekélyek kezelésére.

A légutak szekréciójához hozzájáruló növények között a melissa, a kamilla, a menta, az édesgyökér gyökér is nevezhető - ezeket gyakran belefoglalják a légzőszervi betegségek kezelésének díjába. Használjon orvosi díjat infúzió, főzet vagy gyógytea formájában.

A köpködő termékek mellett a mandula és a hörgőcsövek hámozódását a köpetből és a nyálkahártyából baktériumölő, gyulladáscsökkentő, lágyító hatású népi gyógyszerek segítik elő. Ezekre a célokra széles körben használják a természetes méz, tej, szódabikarbóna, propolisz, csipkebogyó, tengeri sót, szentjánoskenyér-szirupot. Néhányat nemcsak iváshoz, hanem mandulalaki dörzsöléséhez, kompressziójához is használnak.

Videó telek
A köpet kezelése a hörgőkben népi gyógyszerekkel és módszerekkel

Gyógyszerek a hörgők és a mandulák tisztítására

A mandula, a hörgők és a felső légutak tisztítását elősegítő gyógyszerek több csoportba tartoznak:

 • antimikrobiális: antibiotikumok, szulfonamidok, torokfertőtlenítő szerek stb. Ezek a gyógyszerek megtisztítják a mandulákat és a hörgőt a kórokozó mikroflórától, elpusztítva a kórokozókat.
 • hörgőtágító: bontsa ki a hörgők üregét és kiküszöbölje azok görcsét, megkönnyítve a légzés folyamatát és a hörgők kiválasztását.
 • köptetők: hígítsa a köpet, fokozza a szekréciót és elősegíti a kiválasztást a légzőrendszerből.
 • antihisztaminok: a légzőrendszerrel összefüggő allergiás folyamatok (bronchiális asztma, bronchospasztikus szindróma stb.) esetén alkalmazzák.
 • Egyéb eszközök: gombaellenes, enzimatikus, glükokortikoid, immunstimuláló és néhány más. Ezeket a gyógyszereket elsősorban különféle eljárásokban használják - mandulamagak mosása, bronchoscopos mosás stb.

A felsorolt ​​csoportokban szereplő néhány népszerű gyógyszer tulajdonságait az alábbi táblázat tartalmazza.

Gyógyszer neveFarmakológiai tulajdonságok és tulajdonságokAdagolás és alkalmazásMellékhatásokEllenjavallatok
ChlorophylliptAntiszeptikus tabletták felszívódáshoz, a szájüreg és a torok betegségeihez használják. Elnyomja a patogén mikroflórát és enyhíti a torok kellemetlenségeit.Felnőttek és 7 éves kortól gyermekek számára - a szájban oldjon fel 1 tablettát naponta 3-5-szer, étkezés után 15-30 perccel. Adagolás 2-7 éves gyermekek számára - ½-1 tabletta naponta háromszor. A gyógyszer 2 órán át történő szedése után tartózkodnia kell az étkezéstől és az ivástól.Ritkán allergiás reakciók.A drog alkotóelemei iránti egyéni intolerancia.
azitromicinA makrolid csoportból származó antibiotikum, kapszula, tabletta és szirup formájában kapható. Hatékony számos fertőző folyamatban és patológiában, ideértve a mandulagyulladást és a légzőrendszeri betegségeket.Orálisan kell bevenni naponta egyszer. A napi adag felnőtteknek 500 mg, gyermekeknek - 125-250 mg, életkorától és testtömegétől függően.Emésztőrendszeri rendellenességek, ritkán allergiás reakciók.Egyéni intolerancia. Óvatosan - terhesség, szoptatás, máj és vesék súlyos kóros betegségei során.
eufillinHörgőtágító, görcsoldó, vízhajtó hatásai vannak. Számos légzőszervi, kardiovaszkuláris, agyi és vesebetegség kezelésére alkalmazzák. A hörgők görcsének enyhítése megkönnyíti a légzés folyamatát és a köpet kilépését a légzőrendszerből.A kezelés során általában tabletta formájában alkalmazzák, napi háromszor 0,05-0,2 g étkezés után. (Az aminofillin intravénás és intramuszkuláris injekcióit alkalmazzák bronchiális vagy szív asztma rohamai során, agyödéma és más akut állapotok esetén).Vérnyomáscsökkentés, szédülés, tachikardia, fejfájás, émelygés, hányás, ritkán görcsök.Súlyos szív- és érrendszeri rendellenességek, hipotenzió, tachikardia. Nem ajánlott 14 év alatti gyermekek számára.
acetilciszteinHatékony köptető, különféle adagolási formákban kapható: pezsgőtabletták, oldható por, inhalációs és injekciós oldatok formájában.

 • Orális adagolás: 150-200 mg napi 2-3 alkalommal felnőttek számára, 100-125 mg napi 2-3 alkalommal gyermekek számára.

 • Injekciók: intramuszkulárisan vagy intravénásan, naponta egyszer, felnőtteknek - 300 mg dózisban, gyermekeknek - 10 mg / testtömeg-kg.

 • Inhalációhoz 3-5 ml 20% -os oldatot használjon napi 2-3 alkalommal.

Allergiás reakciók: csalánkiütés, viszketés, kiütés, ritkán - hörgőgörcs.A gyógyszer allergiája, vese- és májelégtelenség, mellékvesék betegségei, tüdővérzés, gyomor- vagy nyombélfekély.
Az ambroxolElősegíti a hörgők szekréciójának cseppfolyósítását és növeli a termelést. Gyulladásgátló és helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik.

 • Belül: felnőttek - 30 mg naponta háromszor, gyermekek - 7,5-15 mg naponta 2-3 alkalommal.

 • Inhalációs cseppek formájában: 15-22 mg gyógyszer napi 2-3 alkalommal.

Ritka esetekben allergiás reakciók, émelygés, fejfájás fordul elő.Egyéni intolerancia, gyomor vagy nyombél peptikus fekély, görcsök előzményei, terhesség, szoptatás.
loratadinHatékony antihisztamin, bármilyen allergiás állapot esetén alkalmazható, ideértve a bronchospasztikus szindrómát, a hörgő asztmát, a mandulák allergiás gyulladását (tonsillitis).

 • Felnőtteknek és 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek felírnak 10 mg gyógyszert naponta egyszer, 1-2 órával étkezés előtt.

 • 12 év alatti gyermekek - 5 mg naponta egyszer.

Ritka: általános gyengeség, álmosság, fejfájás, étvágyváltozás, hányinger, libidó rendellenességek.Szoptatás, 2 év alatti gyermekek.

Fizioterápiás eljárások és inhalációk

Beteg tüdő

A hörgőkben és a mandulákban a kóros folyamatok befolyásolásának nagyon hatékony módszere a fizioterápia. Ez elősegíti a gyulladásos folyamatok megszüntetését a szövetekben, mindenféle „dugó” és rétegének tisztítását, a heg-adhéziók felszívódását, a sejtek és szövetek szerkezetének normalizálását.

A hörgők és mandulák befolyásolására szolgáló fő fizioterápiás eljárások:

 • ultrahang;
 • mikrohullámú kezelés;
 • UHF;
 • mágneses terápia;
 • inductothermy;
 • Urál szövetségi körzet;
 • elektroforézis.

Külön kell említeni az inhalációt, amelyet fizioterápiás eljárásoknak is neveznek, ám ezek speciális felszerelés nélkül otthon is alkalmazhatók. Noha a gyógyszertárban különféle típusú inhalátorok vásárolhatók, sokan inkább a régi módszert részesítik előnyben - forró gőzzel történő inhalálást (például a vízforraló orrán elhelyezett papír tölcsér segítségével).

mert hörghurut kezelés, gégegyulladás, tracheitis, mandulagyulladás és más betegségek, az inhalációs készítményeket széles körben használják:

 • Gyógynövények főzet - kamilla, orbáncfű, eukaliptusz levelek, körömvirág és mások;
 • Sós oldatok tea szóda vagy tengeri só;
 • Illóolajok - eukaliptusz, cédrus, fenyő, arborvitae olaj stb.

A forró gőzzel történő inhalálás ellenjavallt aktív gennyes folyamatok jelenlétében. Az illóolajokkal történő inhaláció nem adható az allergiás reakciókra hajlamos embereknek.

Tonzil foltok mosása és hörgőmosás

Hatékony tisztítási módszerek a mandulalakk mosása és a hörgőszkópos mosás (hörgők mosása). Ebben az esetben különféle típusú gyógyszereket használnak, amelyek jelentősen javítják az eljárás hatását.

A mandulalaki mosására antiseptikumok, antibiotikumok, enzimek, gombaellenes szerek, biológiailag aktív anyagok stb. Oldószereit használják Bronchoszkópos mosáshoz antibiotikumokat, mucolitikumokat, glükokortikoidokat, enzimkészítményeket és nitrofuránt használnak.

EMLÉKEZTETŐ! Ha otthon a mandulamagakat meg lehet mosni, akkor a hörgőmosás komplex eljárás, amelyet csak egy speciális kórházban lehet elvégezni.
Biztonságos Tonsil fej

Torna és masszázs a hörgők tisztításához

A légzés és a mellkasi masszázs szintén használható a funkciók normalizálására és a hörgők tisztítására. Ezek a módszerek serkenti a mellkasi vérkeringést, helyreállítják a vízelvezetési funkciókat és javítják a köpet kiürülését.

Számos légzőtorna komplexet fejlesztettek ki - néhányuk gyakori, mások a meghatározott betegségek kezelésére összpontosítanak.

A legnépszerűbb gyakorlatok között: lélegzettartás, váltakozó sorozatú légzés az orron és a szájon keresztül, légzési mozgások "lótusz helyzetben", belélegzés és kilégzés hígítás, kezet felemelve és leengedve stb.

Tudomásul véve! A légzőtorna fontos előnye a biztonsága, amelynek eredményeként felnőttek és gyermekek szinte bármilyen kóros állapotban végezhetők.

A mellkasi masszázst illetően tanácsos, hogy azt szakember végezze el. Az eljárás magában foglalja a dörzsölést körkörös mozdulatokkal, a mellkas megfedését elöl és hátul, akupresszúrát, masszázst a test bizonyos helyzeteiben.

Gyerekek hörgők és mandulák tisztításának jellemzői

Hallgassa meg a tüdőt

Nem minden felnőtteknek megfelelő tisztítási módszer alkalmazható kisgyermekekre. És minél kisebb a gyermek kora, annál több nehézség merülhet fel e tekintetben.

Számos gyógyszer ellenjavallt gyermekkorban. Például a mukolítikumokat nem lehet felírni olyan csecsemők számára, akik nem tudják, hogyan kell elválasztani a köpet. Számos antibiotikum, hörgőtágító és egyéb gyógyszer ellenjavallt gyermekek számára a mellékhatások kockázata miatt.

A gyermekek fizioterápiás kezelése nem lehet túl intenzív. A gyermek állapotának figyelemmel kísérésekor nagyon óvatosnak kell lennie. Ennek oka a gyermek testének nagy rugalmassága és az esetleges hatásokra adott határozott reakció.

A nehézségek néha banálisak lehetnek. Például egyes hagyományos gyógyszerek gyermekeknél keserű ízük miatt nehézkes lehet. Ennek figyelembe kell vennie a gyermek preferenciáit, karakterét, hangulatait. Ha szükséges, néhány eljárást (például légzési gyakorlatokat) játékosan lehet elvégezni. Végül, semmiképpen sem szabad fizikailag és mentálisan megterhelni és túlterhelni a gyermeket.

Videó információ

Orvosok véleménye és áttekintése

Az orvosok hozzáállása a mandula és a hörgők otthoni tisztításának módszereihez nem egyértelmű. Ismeretes, hogy sok orvos kritizálja a test tisztításának független módszereit, jelezve az eljárások és gyógyszerek lehetséges káros hatásait és mellékhatásait.

Vannak olyan orvosok is, akik általában jóváhagyják az ilyen módszereket, sőt maguk is készítik azokat, de azt javasolják, hogy először forduljon orvoshoz. Ez a vélemény meglehetősen ésszerű, mivel orvosával folytatott konzultáció lehetővé teszi, hogy megvédje magát a legtöbb meglepetés ellen.

I. orvos I. S., pulmonológus:

„A tisztítás jó, de az öngyógyítás rossz. Úgy gondolom, hogy az összes ilyen eljárásról korábban megállapodni kell az orvossal. Ellenkező esetben te vagy a felelős az összes kockázatért és annak lehetséges következményeiért. "

N. Dr. N.A., ENT szakember:

„Természetesen nincs semmi baj az ivással, például a tej mézzel vagy a csipkebogyó húslevesével a tisztításhoz. A tradicionális orvoslás számos receptje önmagában is felhasználható. Természetesen vannak kivételek - például azok, akiknek gyakran vannak allergiás reakciói vagy súlyos betegségeik vannak. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni. És ne vegye be gyógyszereket anélkül, hogy szakembert írna fel, még a legkárosabbokat is. ”

Hasznos tippek és megelőzés

Tüdő levegővel

A mandula vagy hörgők patológiájának és betegségeinek megelőzése érdekében be kell tartania bizonyos szabályokat és ajánlásokat, különösen:

 • Ne fogyasszon ételt és igyon hidegen. A hideg faktor az ilyen betegségek egyik fő oka.
 • Vigyázzon a szájhigiénére, rendszeresen kefítse a fogait.
 • Időben végezzen rehabilitációt és kezelést a krónikus fertőzés gócokról, amelyek közül a leggyakoribb a carious fogak.
 • Kerülje a rossz szokásokat, különösen a dohányzást, különben minden erőfeszítés csak átmeneti eredményt hozhat.
 • Vegye figyelembe a megfázás megelőző intézkedéseit: hörghurut, tüdőgyulladás, influenza, SARS stb.

Néhány tipp a gyógyszeres kezelésről és a gyógyszeres kezelésről:

 • Ha nedves köhögés van köpettel, ne szedjen köhögéscsillapító szereket. A köhögési reflex elnyomása megakadályozza a légutak természetes megtisztulását.
 • Ha a köszvényanyagokat megelőző célokra használja, igyon legfeljebb 4-5 napot. Ezután hagyja abba a szedését, engedve a testnek, hogy kitisztítsa a torkát, és megtisztítsa magát a légutak titkában.
 • Csecsemőknek nem szabad felírni köptetőket, mivel még mindig nem képesek köhögni és köpködni.
 • A köptető- és köhögéscsillapító szerek egyidejű alkalmazása nem elfogadható.

A mandula és a hörgők tisztítására szolgáló különféle módszerekkel gyakran nehéz megválasztani a legjobb választást egy adott módszer javára. Ennek több oka van.

EMLÉKEZTETŐ! Az egyik kihívás az ésszerű egyensúly megtalálása a hatékonyság és a biztonság között. Nem minden gyógyszer egyformán ártalmatlan, ezért ha kétségei vannak, először konzultálnia kell orvosával.

Másrészről, a helyes választáshoz meg kell ismernie bizonyos kóros folyamatok okait. Általában orvosi segítség nélkül ez nagyon nehéz. Ha a tisztítást megelőző célokra végzik el, akkor a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszereket kell választania.

Hogyan tisztítja meg a hörgőt és a mandulákat? (legfeljebb 3 válasz)
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tekintse meg a szavazás eredményét

Betöltés ... Betöltés ...

Az információforrások bősége miatt mindig van lehetőség arra, hogy mások véleményét megismerjék a különféle módszerek hatékonyságáról és biztonságáról. Valaki más tapasztalatainak és hibáinak tanulmányozása révén elkerülheti saját téves számításait, ezért nem szabad elhanyagolni ezt a lehetőséget.

A cikk szerzője
Lyubov Ivanova
Tudja, hogyan kell hosszú és boldog életet élni? Így van, hinni kell a jókban és az emberekben! Ez a megközelítés fogja kezdeni megváltoztatni önmagát és a körülvevő világot.
Írt cikkek
316
értékelés
( 2 fokozat átlag 5 -tól 5 )
lifestyle-hu.womanexpertus.com online enciklopédia
Adj hozzá egy megjegyzést

egészség

receptek

divat